Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2017 14:58 - За връзката между "Превъплъщението - жмежмо роман" и "Преображението", a.k.a. "Метаморфозата"
Автор: emikelangello Категория: Изкуство   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
0



 Никога не съм крил, че "Превъплъщението - жмежмо роман" е книга, тясно свързана с произведението на Франц Кафка "Преображението", a.k.a. "Метаморфозата". Причини, разбира се, има. Основателни.

Затова...

" "Специално, кратко регламентирано обръщение на един малък автор от плът и кръв, към духа на един голям автор, направено както си му е реда, когато става дума за приятелство от такова естество и взаимодействие от такъв род. Обръщението е озаглавено: "Не можеш да се скриеш, Франц!"

Съвсем логично то започва с...

Не можеш да се скриеш, Франц!

Съжалявам приятелю! Имам ужасни новини за теб - ти си обречен! Това е горчивата истина за твоето съществуване преди и след смъртта ти. Приеми нещата такива, каквито са и не се съпротивлявай. Моля те... В твоя случай така ще бъде най-добре.

Не можеш да се скриеш, Франц!

Писано е да останеш прикован навеки към ужасно голям свят, с всичките му неуредици, без право на избор. Писано е, Франц... И знаеш ли кое е най-смешното, Франц? Направо няма да повярваш... Писано е, ти - "малкият човек", да понесеш търпеливо страдалческите мъки на древногръцки герой. Не съм го измислил аз. Така е писано, приятелю - да бъдеш същински Прометей!

Не можеш да се скриеш, Франц!

Ето,вече го виждам - огромен хищен ястреб приближава сигурно към теб. Той ще те намери. Лети над реки, морета и океани, долини, планини и самотни голи хълмове. Ха, чуй това - може да прелети дори над Прага! Представяш ли си, Франц?! Може да кацне на покрива на къщата ти просто ей така - за да почине. Същият този ястреб, който после отново ще размаха могъщи криле и ще долети право при теб, за да пирува с дроба ти... Ще боли, приятелю - ужасно боляло, казват... Но ти не трябва да се притесняваш за нищо. Тази болка е много по-слаба от онази, която си изпитвал приживе, уверявам те. не трябва да се тревожиш - раните ще зараснат бързо. Дори и белег няма да остане... А после най-вероятно ще долети друг, Франц - още по-хищен, още по-гладен. И отново ще разкъса болните ти гърди. Нали ги знаеш - ястреби! Те винаги са гладни!

Не можеш да се скриеш, Франц!

Единственият ти шанс да станеш много малък човек, Франц - толкова мъничък, че да успееш най-накрая да се скриеш е, ако те сполети невиждан късмет. Невиждан късмет в твоя случай, скъпи ми приятелю, означава да попаднеш на ястреб-рожденик, който е взел странното решение да почерпи приятелите и роднините си с теб, вместо с торта. Ако кълват мощно, за нула време ще останеш само кости, пръсти, малък болнав гръден кош и, разбира се - глава, защото без разум не може да се страда истински. Може би едва тогава ще станеш един много малък човек. Може би едва тогава Светът ще може да те загуби за малко от поглед...

Лъжа, Франц, приятелю - лъжа! Не можеш да се скриеш!

Това, което не знаеш, драги ми Франц, е още по-горчивата истина. Ето я твоята истинска драма. С всеки допир до теб, с всяко стръвно откъснато парче от творчеството ти, регенерацията ще става все по-бърза, контурите ще стават все по-точни, детайлите - все по-големи, и всички ще те виждат все по-ясно.

Казах ти...
Не можеш да се скриеш, Франц!
И още нещо, приятелю... От мен да знаеш - ястребите винаги са за предпочитане пред лешоядите!"

(Из "Превъплъщението - жмежмо роман", глава 18)

С Велислав Павлов и Пьотр Кшемински четем на 06.02.2017г., от 19:00ч., в бар "8/24" на "Шишман", номер 24.

     



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: emikelangello
Категория: Изкуство
Прочетен: 181840
Постинги: 70
Коментари: 111
Гласове: 5831